Internationale hobbygroothandel

Ons team biedt professionele ondersteuning in jouw eigen taal

Bestel op maat

Bestellen kan al vanaf 1 stuk

Gratis verzending in NL v.a. 95 euro

Bestelling zorgvuldig verpakt en binnen 24 uur verzonden *

logo kippershobby
Your partner in craft
Search
Close this search box.

Hobbyhandig 242

Hobbyhandig 242 – Water Marbling

Creeër betoverende patronen met Marbling verf

Heb je onze producten gespot in HobbyHandig magazine 242?
Op deze pagina geven wij meer informatie en video-tutorials over hoe je Marbling verf kunt gebruiken.

Nieuw in ons assortiment: Water Marbling Paint!

Wat is Water Marbling?

Sinds de 12e eeuw is het marmeren van papier een artistieke en culturele kunstvorm in heel Centraal- en Oost-Azië. Door een bak met water te behandelen met een speciaal medium, kun je het oppervlak net genoeg verdikken om lichtgewicht acrylverf of inkt te gebruiken om betoverende patronen rechtstreeks op het wateroppervlak te dompelen en te wervelen.

Deze betoverende techniek is net zo leuk om te zien als om te doen. Nadat je je marmerpatroon hebt gemaakt, kun je eenvoudig je gekozen drager onderdompelen en wegtrekken om je unieke ontwerp te onthullen.

Een van de fascinerende dingen van watermarmering is dat geen twee ontwerpen hetzelfde zullen zijn. Aangezien watermarmering een monoprintproces is, zal elke afdruk die je maakt volledig uniek zijn. De verrassing en unieke kwaliteit van elk ontwerp draagt bij aan de mystiek van deze eeuwenoude kunstvorm.

 

Suminagashi techniek

Suminagashi of “ink floating” is de Japanse kunst van het marmeren van papier waarvan wordt aangenomen dat deze rond de 12e eeuw is ontstaan. Deze papieren, die traditioneel in zwart-wit worden gemaakt, lijken sterk op de patronen die in natuursteen voorkomen en worden gebruikt om het huis te versieren of om boeken te binden.

Suminagashi-papier wordt gemaakt door olieachtige zwarte inkt genaamd sumi-inkt te gebruiken en deze in het water te dompelen met een kalligrafie- of sumi-penseel. Kunstenaars dopen de inkt in het bad om een ​​reeks concentrische cirkels te creëren, waarna ze zachtjes over het wateroppervlak blazen om delicate wervelende patronen te creëren. Tegenwoordig kunnen hedendaagse suminagashi-kunstenaars inkt in verschillende kleuren gebruiken, hoewel velen nog steeds zwart en wit gebruiken. Watermarmerkunstenaars zullen ook acrylverf en een penseel gebruiken om het “bullseye” -patroon in suminagashi-stijl na te bootsen in hun eigen prints.

Ebru

Ebru is de oude Turkse kunst van watermarmering die is ontstaan ​​in het Ottomaanse rijk. Turks papier, dat voornamelijk als kunstvorm werd gebruikt, werd door andere landen zeer gewaardeerd om zijn schoonheid en uniciteit. Gemarmerd papier uit Turkije was zo populair dat al het gemarmerde papier “Turks papier” werd genoemd.

Geduld en een goede kennis van de traditionele cultuur zijn kenmerken van ebru meesters. Turks gemarmerd papier werd vaak gebruikt om boeken te versieren en voor officiële correspondentie. Het unieke karakter van elk stuk gemarmerd papier fungeerde als een handtekening en hielp de authenticiteit van een document te waarborgen.

Ebru-kunstenaars gebruiken penselen van paardenhaar en natuurlijke aardepigmenten om deze gecompliceerde en kleurrijke patronen te creëren, en deze oude kunstvorm is nog steeds een prominent onderdeel van de Turkse cultuur.

Watermarbling tegenwoordig

Terwijl je nog steeds ebru-artiesten in Istanbul kunt vinden die sierlijke patronen maken en kunstenaars in Japan die de kalmerende wervelingen van suminagashi maken, heeft watermarmering zich ook uitgebreid naar een verscheidenheid aan moderne oppervlakken en doeleinden. Of het nu gaat om schoenen, sjaals of zelfs hun nagels, de kunst van het marmeren van water groeit en de enige beperking is je verbeelding.

Hoe werkt Water Marbling?

Met de Marbling verf van DecoArt kun je meteen aan de slag.

De eerste stap voor elk nieuw project is beslissen wat je wilt marmeren. Vrijwel elk absorberend of poreus oppervlak kan gemarmerd worden. Papier en hout zijn goede ondergronden voor beginners, net als natuurlijke vezels zoals katoen en zijde. Als je andere oppervlakken wilt marmeren, kun je ook onze Surface Prep gebruiken om de verf te laten hechten. Dit is geweldig voor glas, plastic of iets anders dat u wilt proberen met marmeren. De meeste oppervlakken kunnen met de juiste voorbereiding gemarmerd worden. Vervolgens moet je je marmerbad maken. Je wil ervoor zorgen dat je watermarmerbad diep genoeg is om het item dat je aan het marmeren bent onder te dompelen.

Bereid het marmerwater voor
Meng DecoArt’s Magic Medium met water in een bak. Het Magic Medium verhoogt de dichtheid van het water en zorgt ervoor dat onze Water Marbling Acrylics op het oppervlak kunnen drijven.

Het marmeringswater of “size” zoals het ook wel wordt genoemd, kan van tevoren worden bereid en tot 5 dagen afgedekt bij kamertemperatuur worden bewaard. Een lege plastic (melk)can is hiervoor perfect. Als je gedestilleerd water gebruikt, is het nog langer houdbaar. Er zijn veel traditionele technieken die worden gebruikt bij het marmeren van water. Je kunt ervoor kiezen om met een van deze technieken te beginnen of te experimenteren en je eigen stijl te vinden.

Hoe maak je een patroon van watermarmering?

 1. Schud de verffles voorzichtig voor gebruik om er zeker van te zijn dat deze goed gemengd is.
 2. Verwijder de plastic binnenafdichting van de druppeltip.
 3. Houd de fles ± 2-5 cm boven het wateroppervlak, als je verf van te hoog laat vallen, kan deze door het water zinken.
 4. Knijp lichtjes in de fles om verfdruppels op het water te laten vallen.
 5. Kijk hoe de kleurdruppels zich verspreiden om vormen te creëren.
 6. Let op: de eerste kleurdruppels die je toevoegt, verspreiden zich het verst en lijken misschien te verdwijnen, maar ze zijn er nog steeds!
 7. Kleuren kunnen naast of over elkaar worden toegevoegd.
 8. De verven zullen tegen elkaar beginnen te drukken en je zult zien dat er een patroon begint te ontstaan.
 9. Probeer kleuren te manipuleren met een marmerstok, penseel, kam, hark of ander gereedschap. Zelfs huishoudelijke voorwerpen zoals tandenstokers kunnen worden gebruikt.
 10. TIP: Wanneer de verfdruppels zich niet meer verspreiden, is het waterbad te verzadigd. Als je meer verf toevoegt, kan het zinken, dus tijd om een afdruk te maken!

Afdruk maken
Als je eenmaal tevreden bent met je patroon, is het tijd om je eerste afdruk te maken!
Houd de randen van het papier aan de tegenovergestelde uiteinden vast en buig het voorzichtig omhoog zodat het papier een “U”-vorm krijgt.
Plaats het midden van het papier voorzichtig in het water en laat de randen die u vasthoudt langzaam op het bad vallen, zodat het hele papier op het oppervlak drijft.
Pak de bovenrand van het papier vast en trek het papier langzaam van het wateroppervlak.
Hang je papier op of leg het plat te drogen.

Je kunt het marmeringswater voor meerdere prints gebruiken. Gebruik eenvoudig een nieuw vel papier om overtollige verf van het oppervlak van uw waterbad te verwijderen.

Of bekijk onderstaande video tutorials:

Water Marbling patronen

Steen patroon

Wanneer de verf voorzichtig op het oppervlak van het marmerbad valt en uitzet, vormt het een cirkel, die de steen wordt genoemd. Wanneer er meerdere stenen worden gemaakt, wordt dit het steenpatroon genoemd. Het steenpatroon is de basis voor vele andere watermarmerpatronen, maar het kan er ook op zichzelf prachtig uitzien.

Om het steenpatroon te creëren, laat u de verf voorzichtig op het marmeringsbad vallen. Dit proces wordt vaak “stenen gooien” genoemd. Je kunt andere kleuren verf in bestaande stenen laten vallen om kleurlagen te creëren. Verf kan rechtstreeks uit een fles worden gedruppeld of u kunt een stylus, tandenstoker of penseel gebruiken om verf in het marmerwater te dopen. Als u meer verf laat vallen, wordt de cirkel groter.

Zigzag of Gelgit patroon

Het gelgitpatroon is een ander startpunt voor veel watermarmerpatronen. De term “gelgit” vertaalt naar “komen en gaan” in het Turks en dit patroon wordt ook wel heen en weer of zigzagpatroon genoemd.

Volg de onderstaande stappen om een ​​gelgit-patroon te maken.

 1. Maak een steenpatroon of druppel verf zoals je wilt totdat het bad een gevuld is. In het bovenstaand ontwerp liet de kunstenaar eerst verf in kleurlijnen in regenboogvolgorde vallen.
 2. Als je eenmaal je basis hebt, trek je parallelle lijnen op en neer door het watermarmerbad met een hark of een watermarmerstok (ook wel een stylus genoemd).

Na het maken van een gelgit-patroon zullen veel artiesten er doorheen gaan met een kam of ander gereedschap om een ​​nog ingewikkelder ontwerp te maken. Experimenteer en kijk wat je kunt bedenken.

Bogen patroon

Het patroon van de bogen is vergelijkbaar met het patroon van de gelgit, behalve dat je je stok er elke keer in dezelfde richting doorheen trekt. Dit resulteert in delicate bogen en is een populaire look in zowel oude als moderne prints.

Om het bogenpatroon te maken:

 1. Begin met een gelgitbasis.
 2. Trek parallelle lijnen naar beneden door het watermarmerbad met een hark of een watermarmerstok.
 3. Dit patroon kan bovenop andere patronen worden gedaan om een ​​complex ontwerp te creëren of alleen te laten.

Swirl patroon

Swirls (wervelingen of fantasiemarmer) is een moderne en vrije vormtechniek. Om wervelingen te maken, sleep je een marmerstok langzaam in een kronkelende beweging door een plas verf.

Een watermarmerpatroon gemaakt met een marmerstok Dit soort marmering kan heel bevrijdend zijn, volg gewoon je intuïtie om het water te manipuleren. Je kunt beginnen met stenen, gelgit of een ander type patroon voordat je ronddraait.

Bloemen partroon

Een ingewikkelder marmerpatroon, het bloemenpatroon bevat het gebruik van een marmerstok of stylus om de verf te manipuleren zodat deze op een bloem lijkt. Dit patroon is populair in ebru-kunst.

Begin met het laten vallen van verf om een steen in het water te maken. Je kunt dezelfde kleur of meerdere kleuren gebruiken, afhankelijk van hoe u wilt dat uw bloem eruitziet. Vervolgens dompel je de marmerstok buiten de cirkel in het water en sleep je hem voorzichtig naar het midden van de cirkel voordat je de stok verwijdert. Veeg de stok af met keukenpapier en herhaal dit totdat je het gewenste aantal bloemblaadjes hebt. Marmerstokjes kunnen op deze manier worden gebruikt om verschillende vormen te maken, zoals harten, bloemen, vissen en meer. Experimenteer en kijk wat je kunt creëren.

water marbling

Ontdek het gehele assortiment van KippersHobby

Je hebt een account nodig om ons gehele assortiment te bekijken in onze webshop.
Meld je vrijblijvend aan via onderstaande gele knop. Consumenten verwijzen wij door naar onze verkooppunten via onze etalagesite Evelines Design.

Scroll naar boven